Rózsaszörp

A Szérűskerti Arborétumban május végén indul a rózsanyílás. Bármerre tekintünk, sétálunk, mindenfelé feltűnnek a színpompás virágok, a kert koronázatlan királynői. Az angol rózsáknak, melyeket a világhíres nemesítő, David Austin alkotott meg, tökéletes a formája és elbűvölően illatosak is. Az embernek szinte kedve lenne belekóstolni a tökéletes virágkelyhekbe. 

Azon gondolkodtam, hogyan lehetne megőrizni ezt a csodát a zord évszakokra is. A szárított csokrok, a potpourri már unalmasak, de mi lenne, ha tényleg meg tudnám kóstolni a rózsáimat? Ekkor jött az ötlet, hogy miért ne próbáljam ki a szörpöt. 

Kiválasztottam a két legillatosabb rózsafajtát: a Macbethet, amely mélylila szirmú, így szép színű lesz majd az itókám, és a Heritage fajtát, amely porcelánrózsaszínű, de az illata felülmúlhatatlan. A kissé már petyhüdt virágfejeket vágtam le, nagyjából egy tucatnyit, hisz hamarosan úgyis lehullnának. Persze jól mutat a füvön a rózsasziromból készült szőnyeg, de most más szempontok érvényesülnek.

A szirmokat leszedtem, alaposan megmostam. Beleraktam egy fazékba és ráöntöttem két liter vizet. Lassú tűzön forraltam, amíg a szirmok elvesztették a színüket. Őszintén szólva nem volt túl bizalomgerjesztő a látvány, amikor leszűrtem a rózsalét, nem voltam benne biztos, jó volt-e az ötletem. Hozzáadtam 60 deka cukrot, majd belefacsartam két nagy citrom levét is. Ekkor történt meg a csoda. A rózsaszörp kitisztult, gyönyörű halványlila színt öltött. Egy forralás után tiszta üvegekbe öntöttem és takaróba bugyoláltam, másnap ment a kamrapolcra.

Tiszta vízzel a legfinomabb, kb. 1:4 arányban kell hígítani, tonikkal is fogyasztható. Próbáljátok ki mindenképp, de ha nincs kedvetek pepecselni, egy kertlátogatás során nálunk is megkóstolhatjátok!

maradjunk kapcsolatban!

Ha szeretnél híreket kapni programjainkról, rendezvényeinkről, kérjük, iratkozz fel!