Privát éden

Privát éden - pihenő a Szérűskerti Arborétumban

pihenők

Egy-egy különösen jól sikerült beültetést szívesen nézegetünk, de ehhez jobb kényelmesen elhelyezkedni. Szerte az arborétumban padokat helyeztünk el. Némelyik megbújik az árnyékban, mások hivalkodóan terpeszkednek a növények gyűrűjében.

A tóparton két nagy kő is pihenésre hív, a ligetben pedig tarka függőágy csábít egy kis ringatózásra.
Ha olyan szerencsés vagy, hogy legalább egy fa van a közeledben, tegyél alá egy széket és engedd el a rossz gondolatokat!

Rózsalugas

A ház körül több ezer bontott téglát használtunk el, lépcső, ágyásszegély épült belőle, és az ún. római járda. Ez utóbbi szinte kiáltott egy rózsalugas után, és hosszas tervezgetést követően egy ügyes lakatosnak köszönhetően 2012 tavaszán elkészült a nagy mű. Három dupla ív alkotja, zöldre festettük és hat különböző futórózsát ültettünk mellé. A keleti felére került az Eden Rose, egy ajándék ismeretlen fajtájú és a Parade, a nyugati felére a Cyrano de Bergerac, a Polka és az Uetersener Klosterrose. Később egy-egy klemátisz társult a rózsákhoz, a járda két oldalára pedig törpe bukszusból sövényt telepítettünk. Ez az egyik fő látványosságunk május-június során.

Privát éden - rózsalugas a Szérűskerti Arborétumban
rózsa
1
díszfa
1
örökzöld
1
gyümölcsfa
1
leander
1
bokor
1
Privát éden - fűszerkert a Szérűskerti Arborétumban

Fűszerkert

A bontott téglákból készült a ház előtti területen a két „tűzkerék”, ezek egyikéből fejlődött a fűszerkert. A 3 méter átmérőjű kör négy részre van tagolva, délnyugati tájolású, ezért kiváló a melegkedvelő és szárazságtűrő fűszernövények számára. Került bele kakukkfű, petrezselyem, zsálya, levendula, rozmaring, citromfű és menta. Egyik évben még az articsóka is termést hozott.
Főzés közben ki tudok lépni egy ág rozmaringért vagy kakukkfűért, a házi limonádé pedig a frissen szedett mentából a leghűsítőbb. Természetesen közéjük is be lehet csempészni néhány virágzó hagymást, akkor a fűszerkertünk mindig színes lesz.

Kerti tó

A vizes élőhely a természetes kert része, ha csak egy dézsának van hely, akkor is érdemes megfontolni a létrehozását. Nálunk ennél sokkal több lehetőség nyílt, ráadásul azzal is merészet húztunk, hogy a birtok három szintje közül a középsőn, a ház mellett alakítottuk ki a kb. 40 m2 vízfelületű tavat 2013-ban.

A mélysége változó, de eléri az 1,5 métert, így jól áttelelnek az aranyhalak és a tavirózsák. A nyári hőségben egy csobogó juttat bele oxigént, a hangja nyugtató hatású. Ilyenkor ez a kedvenc pihenőhelyünk. A kirándulásainkon gyűjtött szép formájú kövek a parton idéznek kedves emlékeket.

Privát éden - kerti tó a Szérűskerti Arborétumban
Ti mondtátok
Számomra óriási élmény volt a pécsi kertlátogatás. Fantasztikus kilátás, hatalmas tér, folyton változó és gazdagodó növény kavalkád. Hogy mivel varázsolt el ez a mecseki tájkert? Az egyediségével, a méretével, a növények sokszínűségével és számával, a történész-irodalmár házaspár által megtervezett és megalkotott tárgyakkal, a hatalmas ismeretanyaggal, amit Andreától hallhattunk, a helyrehozott borospincével, a történetekkel, amik a növényekhez kapcsolódnak, a kedves vendéglátással, amivel fogadtak minket, az isteni limonádéval és sütivel, és azzal a harmóniával, amit a tulajdonosok szeretete teremtett ott a domboldalon.
Kakas Csilla

maradjunk kapcsolatban!

Ha szeretnél híreket kapni programjainkról, rendezvényeinkről, kérjük, iratkozz fel!