Dekoráció a kertben

Bár a színes virágok és a szép formájú levelek a kert fő elemei, azért mindig jól jön egy-egy odaillő dekoráció. Mindez hozzátesz a látványhoz. Nem kell feltétlenül valami csilivili, drága dologra gondolni, egy használaton kívüli edény vagy akár egy szép is átalakulhat kerti dísszé.

Ha hiányossá válik a teáskészlet, ne dobjuk ki az ép csészéket, inkább használjuk mini virágtartóként. Az olyan apró növénykék, mint a kövirózsa, nagyszerűen érzik magukat benne. Egy kevés földet teszünk a csészébe, arra kis kavicsokat pakolunk, végül ráültetjük a kövirózsákat. Lehet többféle is, minél színesebb, annál szebb lesz az összhatás. Hamarosan benövik a teljes felületet. Az öntözéssel óvatosan bánjunk! Ültetés után egy kevés víz, és el lehet róla feledkezni. Elég havonta locsolni, tápoldatra nincs szükség. A következő évben, ha majd lelógnak a csésze széléről a kövirózsacsemeték, ezekből újabb ültetvényt készíthetünk.

Egy kicsorbult tál is új életre kelhet, ha beleteszünk valamit, például terméseket, kisebb köveket, vagy bármit, ami bírja a kerti viszonyokat. Nagyobb fazékba ültethetünk fűszernövényeket vagy  virágokat. Válasszunk a színével kontrasztos növényt a jobb hatás érdekében, feketébe ültessünk piros muskátlit, oroszlánszájat vagy lobéliát. A fehér virágok jól mutatnak piros edényben. Nevelhetünk benne folytontermő epret,  de akár egy tő koktélparadicsomot is.

Régóta divatosak a rózsagömbök. Ezek az üvegből, kerámiából vagy fémből készült dekorációk klasszikusan a magastörzsű rózsák támasztékának tetejére kerültek, valójában azonban bárhol elhelyezhetjük, beszúrhatjuk az ágyásban. Az igazán szép rózsagömbök borsos áron kaphatók, de megoldhatjuk kreatívan. A régiségvásárokon könnyen bukkanhatunk olyan bájos apróságokra, amelyek rózsagömbként kelhetnek új életre. A pécsi vásárban van néhány törzshelyem, ahol imádok ilyen dolgok után kutatni. Az ott talált régi csillár elemei, a hasas kék üveg, az agyaggolyó mind így kaptak új szerepet.

Kirándulásainkról gyakran kövekkel megpakolva térünk haza. Vízparton és erdőben sétálva is figyeljük a szép formájú, különös színű köveket. Itthon aztán elhelyezzük a tóparton, és eszünkbe jut róla az utazás kedves emléke. A Mecsekben igazi különlegességre akadtunk: egy csiga dermedt a kőbe, ez még a Pannon-tengerből maradt itt!

Járjatok nyitott szemmel, mert bárhol kincsre bukkanhattok, a nagyinál a padláson vagy az ócskapiacon, és ami másnak talán már szemét, a kertben jól elhelyezve csinos dekorációvá válhat. Kellemes kincskeresést!

maradjunk kapcsolatban!

Ha szeretnél híreket kapni programjainkról, rendezvényeinkről, kérjük, iratkozz fel!