Aktuális feladatok a kora tavaszi kertben

Alig néhány nap van hátra márciusig. A fagyos napok remélhetőleg elbúcsúztak, induljunk hát egy kerti sétára, mérjük fel a legsürgősebb teendőket.

1. Ellenőrzés

Végezzük el a kerti szerszámaink karbantartását: tisztítsuk és élezzük meg az ágvágót, metszőollót, sövényvágót.

Ellenőrizzük a növényeket, nem okozott-e kárt bennük a fagy, a hó, a viharos szél. Ha letört ágat találunk, fűrészeljük le és a vágás felületét kezeljük fagéllel.

2. Javítás

Nézzünk rá a növényfuttatóra, kerti padra, pergolára. Ha elég meleg az idő, távolítsuk el róla a szennyeződést, javítsuk ki az esetleges hibákat és fessük újra. Hozzákezdhetünk az ágyások kitakarításához, készíthetünk új emelt ágyást. Igazítsuk ki a szegélyeket. Ezekkel a feladatokkal könnyebben boldogulunk, amíg a növények nem indulnak növekedésnek, hiszen most nem kell attól félni, hogy letaposunk valamit.

3. Tőosztás

Ilyenkor végezhetjük a nyáron és ősszel virágzó évelők tőosztását. Az árnyékliliom (Hosta), sásliliom (Hemerocallis), bazsarózsa (Paeonia) nagyobb példányait ássuk ki és válasszuk kisebb részekre. A sérült, elszáradt gyökereket távolítsuk el, a töveket telepítsük a kiszemelt helyre. A talajt lássuk el komposzttal, trágyával és vigyázzunk arra, hogy olyan mélyre ültessük a növényt, ahogy az előző helyén volt.

Az átültetésre is most kerítsünk sort, ha nem vagyunk elégedettek az előzőleg választott hellyel, vagy a növény nem érzi ott jól magát. Rügyfakadás előtt nem fogja olyan nagy stressz érni, mint abban az esetben, ha lombos állapotban telepítenénk máshová.

A tőosztással szaporított és az átültetett növényeinket alaposan öntözzük meg, és később is figyeljünk oda, hogy biztos legyen a begyökeresedés.

4. Táplálás

Szórjunk a növények köré hosszú hatóidejű tápanyagot, trágyát vagy más organikus készítményt, a talajt fedjük be komposzttal. Ez akadályozza a párolgást, a gyomosodást és ugyancsak táplálja a talajt. A giliszták is örülni fognak! Ezzel a feladattal el kell készülnünk, mielőtt a növények kibontanák leveleiket.

5. Tisztítás

Gyűjtsük össze a letört ágakat, elszáradt leveleket, vágjuk vissza a díszfüveket és az évelőkön hagyott terméseket. Ezzel elejét vesszük a gombás betegségek és egyéb fertőzések terjedésének. Takarítsuk ki a kerti tavat: merjük ki a vízen lebegő hulladékot, vágjuk le az elszáradt nádat és egyéb vízinövényt, ellenőrizzük a szivattyút.

Napos, szélcsendes időben végezzük el tavaszi lemosó permetezést. Erre a célra többféle szer kapható, általában rezet és ként tartalmaznak. Főleg a gyümölcsfák, a szőlő és a rózsa igényli a bőséges lemosást, de manapság annyi a kártevő, hogy az örökzöldek és a díszcserjék is meghálálják a gondoskodást.

6. Támaszték

Helyezzük ki a kerti obeliszkeket, támaszokat, melyeket télen védett helyen tároltunk. Ne feledjük, a támasztékot időben ki kell tenni, hogy a növények szépen körbenőjék, és ne dőljenek ki egy erős szél vagy nagyobb eső hatására.

Az ügyes kezű kertészek csinos támasztékot készíthetnek fűzfavesszőből, amit például klemátisz vagy szagos bükköny futtatására használhatnak. 6 mm-es acélhuzalból félkör alakú támaszt kaphatnak a peóniák, kisebb rózsabokrok, a 6 mm-es acélpálca egy parafa dugóval a tetején egyszerre praktikus és esztétikus eleme az ágyásnak, egyszerűen csak hozzá kell kötni a növényeket.

7. Metszés

A legfontosabb tavaszi munkák egyike, főleg a rózsák és gyümölcsfák tulajdonosai számára. A metszésnek könyvtárnyi irodalma van, a kertészek mást gondolnak az optimális módjáról és időpontjáról, de néhány alapvető szabályt mégis felsorolnék.

  • Távolítsunk el minden sérült, megfagyott és elszáradt ágat.
  • Tartsuk szem előtt, hogy az idei hajtásokon virágzó bokrokat tavasszal kell metszeni. Közéjük tartozik a nyári orgona (Buddleia davidii), cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens), bugás hortenzia (H. paniculata), cserjés pimpó (Potentilla) és a rózsák.
  • Soha ne metsszük tavasszal a régi ágakon virágzó bokrokat, mint az azálea, aranycserje (Forsythia), orgona (Syringa), japánbirs (Chaenomeles), rózsalonc (Weigela), jezsámen (Philadelphus), mert ezzel megfosztanánk magunkat a tavaszi virágzás örömétől.

8. Fagyveszély

Készüljünk fel a szeszélyes tavaszi időjárásra, ne feledjük, hogy Magyarországon május 25-e az utolsó fagyosszent napja, tehát addig bármikor meglephet bennünket egy-egy fagyos reggel. Figyeljük az előrejelzést, tartsuk készenlétben a fátyolfóliát és más fagyvédő eszközöket. A bimbókért nem kell aggódnunk, de a kinyílt virágokban kárt tehet a késői fagy. Semmiképp ne használjunk műanyag fóliát, mert az nem véd a hideg ellen, épp ellenkezőleg: bepárásodik és még hidegebb lesz alatta.

9. Magvetés

Vessünk egynyári virágmagokat. Vetőtálcákba vagy másféle lapos edénybe szórjuk a büdöske, cinnia, sarkantyúka magjait. Használjunk palántaföldet vagy általános virágföldet. Egy világos ablakpárkányon néhány nap alatt előbújnak a növénykék, és a nyár kezdetére akkorára nőnek, hogy kiültethetjük az ágyásokba a kis növendékeket.

10. Virágtartók

Aki nem győzi kivárni a saját virágait, vásároljon előre hajtatott hagymásokat, kis növésű örökzöldeket és ültesse virágtartóba. Az edényt helyezzék napsütötte, szélvédett helyre, lehetőleg úgy, hogy szem előtt legyen. Ez a megoldás azoknak is színt visz az életébe, akik kert híján is szeretnének virágokat.

Minden kedves olvasómnak kellemes tavaszi készülődést kívánok!

maradjunk kapcsolatban!

Ha szeretnél híreket kapni programjainkról, rendezvényeinkről, kérjük, iratkozz fel!