őszi termések

Őszi termések a konyhában

Novemberben az ősz már a kevésbé szép arcát is megmutatja: reggelenként mínuszba fordul a hőmérséklet, a színes lombot letépi a viharos szél, a hideg esőben nem kellemes a kertben ügyködni. Egy vérbeli kertész azonban ilyenkor sem hagy fel a hobbijával: lehet tervezni a jövő évi beültetéseket, rendbe tehetjük a szerszámokat, készíthetünk őszi dekorációt termésekből. Az én legkedvesebb elfoglaltságom azonban ilyenkor a sütés-főzés az ősszel érő zöldségfélék felhasználásával.

Sütőtök

A változatos formájú sütőtök a késő ősz legnépszerűbb terméke. Nem volna nélküle halloween, de a konyhában is nélkülözhetetlen. Készülhet belőle édes és sós étel, leves, gnocchi, briós vagy pite, fűszerezhetjük gyömbérrel, szegfűszeggel, curryval, minden változatban finom. Én a körte alakú kanadai tököt kedvelem, az mindig édes, kellemes ízű, ráadásul könnyű vele dolgozni, mert zöldséghámozóval kétszer végighúzom, és máris konyhakész. A keskenyebb végében egyáltalán nem tartalmaz magot, így az a része gyorsan, veszteség nélkül felaprítható.

Sütőtökleves

Megtisztítok egy sárgarépát, vékonyan felkarikázom. Egy fazékban olajat és vajat melegítek, rádobom a répát és pirítani kezdem. Ha már kiengedte a színét, ráöntök egy pohár vizet és fedő alatt párolom. Közben levágom egy közepes méretű kanadai tök karcsúbb végét, meghámozom, kisebb kockákra vágom, és hozzádobom a félig puha répához. Megsózom, öntök rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Fűszerezem gyömbérrel, curryval, kevés chiliporral.

Amíg fő a leves, kenyérkockát készítek: az 1×1 cm-s kockákra vágott kenyeret tepsibe szórom, meglocsolom olívaolajjal, meghintem sóval, borssal, rozmaringgal, és a sütőben grill alatt megpirítom. Kb. 5 perc alatt elkészül, egyszer kell átforgatni.

A megpuhult zöldségeket a rúdmixerrel simára dolgozom, rátöltöm a szükséges mennyiségű vizet (mi sűrűbben szeretjük, így csak egy keveset, hogy ne főzelék állagú legyen), majd hozzáadok 1,5 dl habtejszínt. Még egyet forralok rajta és tálalom. A kruton mellett vagy helyett szórhatunk rá pirított tökmagot, fogyaszthatjuk tökmagolajjal vagy balzsamecetkrémmel.

Sütőtökös gnocchi

A tök szélesebb részének a felét meghámozom, kimagozom, nagyobb kockákra vágom. A hangulatom dönti el, hogyan hőkezelem: megfőzöm egy fazék sós vízben, bedobom a mikróba vagy megsütöm a sütőben. Ha elkészült, krumplinyomóval összetöröm, kihűtöm. Teszek hozzá sót, egy tojást és kicsivel több lisztet, mint a sütőtök mennyisége. Gyorsan összegyúrom, 1 cm vastag rudakat sodrok belőle és 3-4 cm-s nudlikká aprítom. Forrásban lévő sós vízben megfőzöm, és beleszűröm a mártásba, ami akkor készült, amíg a tök sült.

A mártáshoz olaj és vaj keverékén megsütök két gerezd fokhagymát, dobok rá friss zsályalevelet, egy ág rozmaringot és felöntöm vagy habtejszínnel, vagy sűrített paradicsommal. Lassú tűzön beforralom, sót, borsot, chilipelyhet teszek bele. A gnocchi főzőlevével hígítom, ha szükséges.

Tálaláskor használhatunk friss zsályalevelet, bazsalikomot vagy reszelt parmezánt. 

Sütőtökös briós

A sütőtöknek még mindig megvan egy része, ezt a gnocchinál leírtak szerint elkészítem. A kihűlt, pürésített tököt összekeverem 50 deka liszttel, 7 deka cukorral, 7 deka olvasztott vajjal, 1 tojás sárgájával és egy csipet sóval. Teszek bele 2 kanál joghurtot vagy kefirt, és bedagasztom 2 dl langyos tejben felfuttatott élesztővel. Duplájára kelesztem.

A tésztát kiborítom a lisztezett deszkára és 24 egyforma darabra vágom, hurkákat sodrok. Két keresztbe fektetett hurkából brióst hajtogatok. Ez a legviccesebb része, mert mindig újra rá kell jönnöm, hogyan is készül. Ha nem sikerülne, itt egy kis segítség, de nem muszáj ennyit szórakozni, egy hosszú hurkát formázva és csigába tekerve is brióst kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Lekenem a tojás fehérjével és megszórom barna cukorral elkevert vágott dióval. További 20 perc kelesztés után 180 Co-os sütőben 25 perc alatt megsütöm.

További őszi zöldségek

Ha létezik olyan ember, aki nem szereti a sütőtököt, ő se essen kétségbe, mert ugyanilyen édes és sós finomságok készülhetnek céklából, zellerből, édesburgonyából. Kísérletezzenek, próbáljanak ki minél többet az ősz gazdag ajándékaiból!

maradjunk kapcsolatban!

Ha szeretnél híreket kapni programjainkról, rendezvényeinkről, kérjük, iratkozz fel!